– Week 6

21 juni – Dag 37

Fredrikstad – Landskrona = 443 km


We zijn vandaag een flink stuk opgeschoten richting zuiden. Vanaf Fredrikstad gaan we na 30 km de grens met Zweden over en na 443 km zitten we al bijna in Denemarken. Het weer is vandaag niet al te best. Koude wind en af en toe zelfs regent het. Maar om 17.00 uur zijn we in Landskrona, een stadje aan het Kattegat in Zweden, waar we vannacht op een parkeerplaats aan de haven overnachten. We lopen met Squally nog even het stadje in en zien veel oude gebouwen met koperen daken en torentjes. Ook is er een prachtig raadhuis en een potlood dat aangeeft dat het hier het middelpunt is van Europa.
Morgen gaan we via de grote brug naar Denemarken en daar willen we nog een paar dagen op een camping gaan staan. Als het mooi weer wordt kunnen we nog heerlijk wat rondfietsen of wandelen.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

22 juni – Dag 38

Landskrona – Otterup = 265 km

Vanaf Zweden gaan we via de grote Sontbrug tussen Malmö en Kopenhagen naar Denemarken. Voor de camper vanaf 6 meter is dat 720 kronen. In Denemarken gaan we nog een keer met een tolbrug ( 360 kronen) en dan zijn we op het eiland Fünen. Er staat een flinke wind en Joop moet op de brug de camper stevig bijsturen.  Gelukkig gaat het goed en we rijden naar een camping in Otterup. Onderweg komen we een Lidl tegen en we kunnen eindelijk weer gewoon wijn en bier in de supermarkt kopen tegen redelijke prijzen. We doen gelijk nog wat meer inkopen zodat we vanavond nog wat op de barbeque kunnen doen. De camping is de beste camping in Denemarken van 2013 en heeft subtropisch zwembad, buitenbad en op de luxe plaatsen een tv-aansluiting. Maar dat hebben we niet nodig. Met onze Acsi-card kunnen voor € 16,00  per nacht staan. Maar dan mogen we niet tussen 8 en 10 uur douchen, haha. Gelukkig is koud water wel gratis en kunnen we gewoon in de camper douchen wanneer het ons uitkomt. We zitten vlak aan zee en we wandelen natuurlijk nog even langs het strand. S’avonds gaan de hamburgers en koteletjes op de grill. Maar als de zon is verdwenen duiken we toch weer de camper in.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

23 juni – Dag 39

Otterup

Het is vandaag een prachtige dag. De zon schijnt aan een wolkenloze lucht. We hebben weinig plannen voor vandaag, dus we doen rustig aan. De temperatuur is nog wat magertjes en er staat nog steeds een flinke wind, maar uit de wind kunnen we volop van de zon genieten. ‘s Middags gaan Marianne en Dik een stukje fietsen in de buurt naar een mooi schiereiland. Joop en ik fietsen naar Bogense, dat 30 km westelijk ligt. Het is een mooi plaatsje met een mooie, vrij nieuwe haven. We eten een ijsje op terras, dat we zeker hebben verdiend, na 30 km pal tegen de wind in fietsen met windkracht 5. De terugweg gaat een stuk makkelijker en als we terug zijn hebben Marianne en Dik het avondeten al op. De verwachting is dat morgen de wind minder is. Als we dezelfde zon krijgen, dan wordt het weer een prima dag.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

24 juni – Dag 40

Otterrup

We blijven nog een dagje op de camping staan. Het is weer prachtig zonnig weer en s’morgens luieren we en zonnen we wat. s’Middags stappen we op de fiets om het schiereiland Enebaerodde rond te fietsen. Het is een prachtig natuurgebied waar de koeien in het water ‘grazen’. Dat is een grappig gezicht. Er staat ook nog een kleine vuurtoren, waar we een paar foto’s maken en Squall even het water in kan. Hij is vooral geïnteresseerd in de kwallen. De terugweg is nauwelijks te fietsen. Het pad bestaat uit voornamelijk losse grote stenen. We moeten afstappen en verder lopen. Dat bevalt ons niet, dus als we een bospad zien, fietsen we daarin en rijden de rest van de rit via het bos, wat heel goed te doen is. Daarna fietsen we naar een kasteelboerderij in de buurt. Het geheel valt wat tegen. We willen doorfietsen naar Otterup, maar zien in de verte grote regenbuien met zwarte luchten. We rijden daarom terug naar de camping waar we nog heerlijk in de zon kunnen zitten. Pas s’nachts gaat het iets regenen.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

25 juni – Dag 41

Otterup – Rydskov = 39 km

We zijn een beetje uitgekeken op de camping en omgeving, daarom rijden we vandaag een klein stukje verder. Ten westen van Odense ligt een klein gehucht dat een paar mooie visvijvers heeft waar forellen gevangen kunnen worden. Ook kun je er met de camper staan en overnachten. We rijden over kleine landweggetjes er naar toe en we zijn de enige campers. Op een mooi grasveldje kunnen we er prima staan. Joop en ik gaan s’middags nog een stukje fietsen en Marianne en Dik blijven lekker op het plekje in de zon. We fietsen naar Vissenbjerg, waar een prachtig uitzicht is en waar we een paar boodschapjes doen. Op de terugweg kopen we bij een fruitkraampje langs de weg een doosje heerlijke aardbeien. Aan het begin van de avond begint het te rommelen en komt er een dreigende lucht opzetten. Maar volgens Dik trekt het voorbij en hij heeft gelijk. We kunnen nog buiten eten. Maar om bijna 9 uur is de zon weg en gaan we naar binnen.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

26 juni – Dag 42

Rydskov – Itzehoe = 241 km

We vertrekken uit Rydskov om ook Denemarken te verlaten en we komen om goed 13.00 uur aan in Itzehoe, Duitsland. We kunnen op een voor campers gereserveerd deel van een parkeerplaats staan aan de rand van het plaatsje. Itzehoe heeft een leuk centrum met winkels en terrasjes waar we een heerlijke Eiskaffee eten, nadat we een kleine wandeling hebben gemaakt door het stadje. We komen Marianne en Dik ook tegen en samen genieten we van het ijs. Het is gewoon weer betaalbaar om op een terrasje te zitten.
Morgen nog een dag in en door Duitsland en dan komt toch het einde van de vakantie in zicht, snif.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

27 juni – Dag 43

Itzehoe – Leer = 197 km

Vandaag 6 weken geleden zijn we vertrokken en nu zijn we bijna thuis. Het is de laatste volledige vakantiedag want morgen hopen we weer thuis te zijn. Om een beetje afscheid te nemen van de tunnel- en veerbootervaringen in Noorwegen, nemen we de veerboot van Glückstadt naar Wischhafen en nemen we nog een tunnel onder de Weser door. Onze laatste stop is in Leer, een mooi oud stadje aan de Duitse grens ten hoogte van Groningen. Er is een camperplaats vlak bij de historisch altstad. Leer heeft nog een mooi raadhuis en kerk en een gigantische winkelstraat met veel cafeetjes en terrasjes. Joop kan een broodje braadworst niet weerstaan. Als we weer een Eiskaffee willen nemen, komen heel toevallig Marianne en Dik er ook aan. Met z’n vieren zitten we nog heerlijk op het terras. Vanavond gaan we samen uiteten als afsluiting van deze vakantie.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

28 juni – Dag 44

Leer – Scherpenzeel = 290 km

En dan is het de allerlaatste dag. Vandaag rijden we naar huis. Maar eerst gaan we nog een afsluitdop voor de camper van Marianne en Dik kopen. In Emmen hebben ze niks, maar in Hattem, bij De Jong, kunnen ze hem zo vinden. Dan ook gelijk maar even naar de ouders in Vaassen en Apeldoorn. Zij vonden zes weken wel erg lang, maar het is des te fijn als we weer zonder kleerscheuren thuis zijn gekomen.

 

 

14 gedachten over “– Week 6”

 1. Joop en Jodie. Wat een mooie reis. het verslag heb ik snel doorgelezen en zal het thuis met Nita nog wel uitgebreid doornemen. Het is zeer verleidelijk om direct in de camper te stappen en te vertrekken maar …. er moet nog gewerkt worden. Ik weet niet of het ons dit jaar lukt om naar de Lofoten te gaan maar het gaat dan zeker volgend jaar gebeuren.
  We zien/spreken jullie snel. Wim en Nita

 2. Hoi Jodie en Joop,
  Wat heb ik genoten van je reisverhaal en wat een prachtige foto ;s
  Noorwegen het is een prachtig land.

  Groet Gerda.

 3. Leuke reis. Wij gaan eind mei naar Noorwegen en hebben het plan opgevat om jullie reis als uitgangspunt te nemen. Bedankt voor jullie reisverslag.

  Groeten Hans en Marion

 4. Dag Jodie en Joop,
  Wij vertrekken over een week of vijf richting het Noorden.Heerlijk en dankbaar de reisverhalen van ieder die daar tijd voor neemt.
  We krygen steeds meer zin.

  Hartelijk dank,
  Monique

 5. Dag Jodie en Joop,
  Een prachtig verslag. Wij gaan dit jaar voor het eerst met een camper trekken door Denemarken, Zweden en uiteraard Noorwegen. We maken uiteraard gebruik van alle praktische en mooie tips in jullie verslag.
  Groet,
  Willem

 6. Wat een prachtig verhaal, wij vertrekken over 4 weken met de camper, per via Zweden de snelste weg omhoog om via de noordkaap en de fjorden van noorwegen weer richting nederland te gaan. Jullie erslag was een prima voorproefje. Bedankt!

 7. Hej Jodie en Joop,
  Het verslag gelezen en vooral plaatjes gekeken. Indrukwekkend!
  We hebben een soortgelijke reis in de planning voor volgend jaar, maar doordat we pensionär zijn kunnen we er zo lang over doen als we willen. Bovendien wonen we in Zweden, wat al een heel stuk rijden scheelt.
  Ik zal de link naar jullie website bewaren en de tips van de winter nog eens heel goed bestuderen.
  André

 8. Hoi Jodie en Joop na vele jaren andere landen bezocht te hebben gaan we dit jaar ook eens weer een keer naar Noorwegen . We waren er voor het laatst 15 jaar terug en als ik dan jullie super mooie verslag lees , begint het extra te kriebelen . Wij gaan al zo,n 30 jaar met de camper op stap en blijven genieten . Wij wensen een ieder veel reisplezier . En bedankt voor de vele tips . Mvg Piet

 9. Beste Joop en Jodie,

  Ik vind hier jullie verslag en heb het gretig gelezen. Wij gaan namelijk in augustus 3 a 4 weken naar noorwegen met onze gloednieuwe camper. Is jullie reis te doen op deze tijd of lijkt jullie dat een huzarenstuk? Ik vind het zo moeilijk in te schatten om zulk een lange reis te plannen. We vertrekken vanuit België dus er worden nog wat kms aangebreid 🙂
  Vele groeten, Sabine

  1. Hallo, zoals je hebt gelezen hebben we de reis in zes weken gedaan. Ik denk dat het in 4 weken wel kan lukken, maar als je helemaal naar de Lofoten wil, moet je aardig doorrijden.

   Heel veel plezier met jullie nieuwe camper.

   1. Dank voor je snelle reactie. Op aanraden van enkele doorwinterde Scandinavie reizigers zullen we waarschijnlijk via Zweden langs Kiruna naar de Lofoten rijden en dan afzakken door Noorwegen. Ik ga zeker jullie ervaringen gebruiken om ‘Noorwegen’ te plannen, lijkt ons een fantastische route. We laten jullie nog weren hoe dat ging.
    Vele groeten,
    Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *