Rouville

30 december 2010 – donderdag

Afgelopen dinsdagavond belde Joop met Wilma om even bij te praten. Tijdens het gesprek komt het komend weekend, oud en nieuw, ter sprake. Wij hebben nog geen plannen en ook Johan en Wilma weten nog niet wat ze gaan doen. Misschien willen ze toch wel naar Rouville, waar ze een prachtig huis hebben. Of we zin hebben om mee te gaan. Nou, dat lijkt ons hartstikke leuk. Jindra en Niels gaan naar Noorwegen, naar Jindra’s vriendin Toine, die in Oslo woont. Voor hen hoeven we ook niet thuis te blijven. We kijken of we vrijdag vrij kunnen krijgen en zo komt het dat Johan en Wilma vandaag om 20.00 uur in Scherpenzeel zijn. Ze moeten helemaal uit Groningen komen en er is een waarschuwing dat het in het noorden van het land spekglad is. Gelukkig komen ze helemaal goed aan. Ik heb soep gemaakt en broodjes gesmeerd. Als we wat hebben gegeten, pakken we de spullen in de auto. Natuurlijk gaan Beau en Squall ook mee. Deze twee cairns zijn de beste vrienden, dus zij hebben er zin in. Om 22.00 uur vertrekken we. Gelukkig valt het weer onderweg erg mee. Johan, Joop en Wilma rijden om de beurt en zo komt het dat we op Oudejaarsdag ‘s morgens om 8 uur in Rouville zijn.

Klik op de foto om te vergroten. Om terug naar de tekst te gaan, klik weer op de foto of gebruik Esc. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

31 december 2010 – Oudejaarsdag

Rouville is een heel klein dorp in de Auvergne. Het ligt 15 km ten westen van Ambert, in de bergen. Het dorpje heeft ongeveer 20 huizen, waarvan er max. 10 permanent zijn bewoond. De overige woningen worden gebruikt als 2e huis. Johan en Wilma zijn de enige Nederlanders in het dorp. Wanneer we aankomen is het huis een paar maanden niet bewoond geweest, we moeten het dus eerst proberen warm te stoken. Gelukkig staan er twee allesbranders in huis, die het heel snel heerlijk, aangenaam warm maken. We pakken onze spullen uit, maken de bedden op orde en drinken koffie met natuurlijk ……………………. oliebollen!!!!! We hebben ze niet zelf gebakken, maar in al Nederland gekocht. Wilma en ik gaan de buurt even verkennen met de hondjes en ‘s middags gaan we boodschappen doen in Ambert. Het is tenslotte Oudejaarsdag en waarschijnlijk zijn ook hier morgen en zondag de winkels dicht. Ik ga nog wel even een uurtje naar bed, want ik ben bang dat ik het anders niet red tot middernacht. We koken ‘s avonds een heerlijke maaltijd en tafelen lang door. Het lukt ons niet om helemaal wakker te blijven, maar om 24.00 uur zijn we wakker en is er champagne. We proosten en Joop en Johan gaan met Beau en Squall het dorp in, maar er is helemaal niemand te zien. Ook is er geen vuurwerk of iets dat lijkt op een knallend begin van een nieuw jaar. Dan maken we zelf maar een feestje van. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 januari 2011 –  Nieuwjaarsdag

Het is onze eerste ochtend dat we wakker worden in Rouville. We kunnen uitslapen. Het is Nieuwjaarsdag, maar we hoeven nergens heen. We zitten in Frankrijk, we kennen hier niemand dus ook geen verplichte bezoekjes. We eten oliebollen, wandelen met de honden, want het is een prachtige dag. We doen zelfs een spelletje rummicup. Een heerlijk, rustig begin van het nieuwe jaar. ‘s Avonds koken we weer samen en eten we als echte Fransen, lang en laat. De buurman komt nog even langs voor een borreltje, een Ricard, en vertelt de laatste roddels uit het dorp. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2 januari – zondag

Omdat het in Nederland al de hele maand december heeft gesneeuwd, hebben we onze wintersportkleding meegenomen. De Auvergne ligt een stuk hoger dan ons lage landje, de kans dat er sneeuw ligt is groot. Maar de rollen zijn omgedraaid. In Nederland is het wit en in Frankrijk is het groen. We rijden naar het gebied waar ‘s winters veel geskied wordt, maar ook hier ligt er geen sneeuw. We maken wel een mooie tocht en in Viverols, een leuk plaatsje, lopen we even rond. Het stadje is uitgedost met tientallen stalletjes. Bijna ieder huis heeft een raam of deur open, waarin een stalletje is gemaakt. Ook wandelen we nog naar een oud Chateau. ‘s Avonds komt de buurman nog even kletsen en we vragen of we morgen bij zijn familie kunnen langskomen om een nieuwjaarsgroet te brengen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

3 januari – maandag

De franse familie zit op half 12 klaar als we het boerenerf op lopen. Grootvader, grootmoeder en de dochter zitten in de keuken, het eten staat al te pruttelen op het fornuis. Dan komt ook de zoon, de kleinzoon (= de buurman) en de knecht binnen. De flessen komen op tafel: natuurlijk Ricard, maar ook een hele zoete muscatwijn en nog een ander sterk, frans drankje. De nootjes worden regelmatig doorgegeven en we proberen een gesprek te voeren. Ze doen erg hun best om rustig en duidelijk te praten, maar ik versta er nauwelijks iets van. Gelukkig lukt het Johan en Wilma prima om het gesprek gaande te houden. Joop probeert ook nog om wat mee te doen en vraagt geïnteresseerd wat voor dieren dat zijn, die op het erf rondlopen. Het lijken eenden, maar er is in geen velden of wegen water te bekennen, dus dat zal toch wel niet. Maar ja hoor, het zijn ‘canards’. Willen we er soms eentje? Wat?? Een eend? We kijken elkaar aan en vragen of ze het echt menen. Ja, natuurlijk! We doen wat lacherig, maar vinden het toch ook wel heel bijzonder en accepteren de eend. Dan is het tijd om te vertrekken. Op de terugweg lopen we langs de buurman om te vragen of zijn vrouw ook even bij ons wat wil komen drinken de volgende dag. Maar natuurlijk, dat is oke. En o ja, vanavond komt ze de eend wel even brengen, want zij zal hem moeten klaarmaken.

‘s Middags maken we een prachtige wandeling in de Liverdois.  Het is schitterend weer en er ligt hier en daar nog wat sneeuw. We genieten volop. De honden leven zich helemaal uit. Squall blijft aardig bij ons, maar Beau rent meer naast het pad en in het bos. Het is heerlijk voor ze. Wanneer we net thuiskomen wordt de eend gebracht. Goh, heeft het beestje Kerst overleeft, komen er een paar Nederlanders langs en ‘s avonds ligt hij geplukt op het aanrecht. Maar ja, hij heeft zijn (korte) leventje toch in het heerlijk franse land kunnen doorbrengen, dat kunnen we van veel kippen uit de supermarkt niet zeggen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4 januari – dinsdag

Het is alweer de laatste dag. Morgen gaan we naar huis.Vandaag staat in het teken van de eend. Vanochtend komt eerst de buurvrouw met haar kindje langs. Ze komt tegen half 12, dan is het tijd voor een aperatief. Ook de buurman komt weer even en natuurlijk krijgen ze een oliebol, die we voor hun hebben bewaard. Na de lunch gaan we aan de slag met de eend. We hebben een recept uit het kookboek van Jamie Oliver, dan moet het wel goedkomen. Het is de bedoeling dat het beestje een paar uur de oven in gaat en we willen samen nog even wat boodschappen doen in Ambert. Wilma durft de eend niet alleen te laten en blijft thuis. Dat is maar goed ook, want hij is behoorlijk zwart aan het worden. In het recept stond niets over het bedruipen van de eend, maar dat is uiteindelijk toch het beste en gelukkig gaat het verder goed. Onder het zwarte velletje zit een lekker stukje vlees. Beau en Squall hebben van dit alles geen last. Als het even kan rennen ze naar buiten om alles wat langs komt weg te blaffen. Maar ‘s avonds zijn ze moe en liggen ze heerlijk in hun mandjes, gebroederlijk bij elkaar.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

5 januari – woensdag

We pakken in en sluiten de boel af. Het waren een paar leuke dagen en een zeer bijzonder begin van het nieuwe jaar. Jammer dat het alweer voorbij is. En met wat we nu weten erg verdrietig dat het voor Beau en Squall hun laatste vakantie samen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *