– Week 2

24 mei – Dag 9

Voss -Kaupanger = 127 km

Vannacht heeft het behoorlijk hard geregend, maar gelukkig is het vanmorgen droog. We vertrekken mooi op tijd en rijden vanaf Voss omhoog naar Vangsnes. Het wordt een beetje saai, maar het is opnieuw een prachtige route. We rijden via een bergpas door de sneeuw, die langs de kant soms hoger is dan de camper en waar ze aan het skiën zijn. Het is een hele rustige weg, maar er zijn wel veel haarspeldbochten. Joop en Dik hebben er geen enkele moeite mee. In Vangsnes nemen we het veer over het Sogneford naar Hella. Het Sogneford is het langste fjord van Noorwegen en heeft verschillende zijtakken/armen. We rijden aan de overkant vanaf Hella langs het fjord naar Sogne en Kaupanger. Bij de veerpont kijken we hoe laat de boot vertrekt naar Gudvangen omdat we morgen een boottocht door het fjord willen maken. Even verderop staat een bordje ‘camping’ en we besluiten daar te overnachten. Het is een natuurcamping aan het fjord, er is niemand aanwezig, maar er hangt een bord met de mededeling dat we geld in een enveloppe moeten stoppen en overal kunnen gaan staan. We zetten onze campers pal aan het fjord en hebben een prachtig uitzicht. De zon komt er door we gaan heerlijk buiten zitten. Joop gaat zelfs een stukje fietsen. ‘s Avonds gaat de zon om half 10 achter de bergen dan wordt het te fris om buiten te zitten.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

25 mei – Dag 10Kaupanger – Sogndal = 17 km

Vandaag gaan we geen route rijden maar een route varen. We nemen de boot van Kaupanger naar Gudvangen en weer terug. Een tocht van 2,5 uur door het Sogneford en Naeroyfjord. Het Naeroyfjord is een nauwe zijtak van het Sognefjord en een van de mooiste fjorden van Noorwegen. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. We waren even bang dat het een lange zit zou zijn (2 x 2,5 uur) maar dat is het absoluut niet. Er is zoveel moois te zien, je blijft je verwonderen. Hoge sneeuwbergen, imponerende watervallen, kleine dorpjes die niet via de weg te bereiken zijn en mooie doorkijkjes. Het is nog wel fris op de boot, maar uit de wind en in de zon met een jasje aan is het goed te doen. En wat ook leuk is…… Squally mag mee!! Hij vindt het ook heerlijk op de boot en gedraagt zich voorbeeldig. ‘s Middags gaan we naar een andere camping in Sogndal, nadat we geld en boodschappen hebben gehaald. ‘s Avonds kunnen we nog buiten samen barbequen achter het windscherm.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

26 mei – Dag 11Sogndal – Ålesund = 272 km

We vertrekken op tijd uit Sogndal want we willen vandaag een flink stuk rijden, naar Ålesund. We hebben overwogen om Ålesund te laten liggen en rechtstreeks naar Trondheim te gaan, maar gisteravond waren we het er toch unaniem over eens, dat Ålesund te moeite waard is om iets voor om te rijden. We rijden er dan ook in 1 dag heen, zodat we morgen de stad kunnen bezoeken. Over de E5 en E60 rijden we via Skei, Stryn en Stranda naar Ålesund. Het landschap laat de Fjaerlandsfjorden, de Innvikfjorden en een prachtig uitzicht op het Geirangerfjord zien. We steken weer bergen over via passen en door tunnels. Soms waan je je in Zwitserland dan weer lijkt het op de Italiaanse meren, maar wanneer je de echte fjorden ziet is er geen ander land wat er aan kan tippen. Bij Sykkylven nemen we de veerpont over naar Magerholm. In Ålesund is een camperplaats met een prachtig uitzicht aan de haven. Alle faciliteiten zijn er en we kunnen er 24 uur staan voor € 25,00. Het is wel erg koud, 11 graden. Als we het stadje even in lopen kopen Joop en Dik allebei een prachtig Noors vest. Koud hebben zij het dus niet meer.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

27 mei – Dag 12Ålesund – Åndalsnes = 121 km

Vandaag blijven een dagje in Ålesund. Het is een heerlijke, zonnige dag, maar nog wel fris, zo’n 16 graden. Prima temperatuur voor een stadswandeling. Joop gaat op de fiets even naar de VVV om alvast info te halen en we drinken nog samen koffie. De camperplaats ligt op 200 m van het centrum zodat we in een mum van tijd in de stad zijn. We gaan ieder voor zich op pad, maar we komen elkaar toch telkens tegen. Ålesund is een hele bijzondere stad. In 1904 is bijna de hele stad door brand verwoest en daarna opnieuw opgebouwd. Omdat in deze periode de Jugendstil in Europa in opkomst was zijn de Noorse architecten hierdoor beïnvloed en is de hele stad in jugendstil/art nouveaustijl herbouwd. Prachtige huizen waarvan sommige op de werelderfgoed lijst staan. Ook is er een oud gedeelte wat voor de brand gespaard is gebleven en dat zijn nog houten huizen uit eind 19e eeuw en ook de oude pier stamt uit die tijd. Tussen de middag zien we een McDonalds en we durven het aan om iets ongezonds te eten. De eerste keer dat we in Noorwegen ‘uiteten’ gaan. Na het eten gaan we met 418 traptreden omhoog de Flellstua op waar een geweldig uitzichtpunt is over de stad. Dik is beneden op een bankje blijven zitten, maar Marianne is wel omhoog geklommen. We hebben ook een drankwinkel ontdekt waar we onze voorraad wijn aangevullen en dan gauw terug naar Squally die in de camper heeft liggen waken (of slapen). Nadat we nog heerlijk in het zonnetje wat hebben gedronken en de Hurtigruten voorbij hebben zien varen, gaan we nog een stukje rijden naar Åndalsnes. Daar kunnen we mooi staan aan het water achter het station.
Ondertussen lengen de dagen. Om 12 uur is het nog steeds niet helemaal donker.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

28 mei – Dag 13Åndalsnes – Trondheim = 299 km

Vanaf Åndalsnes is het bijna 300 km naar Trondheim. Dat willen we vandaag proberen te doen. We rijden om kwart voor 10 weg en het weer is prachtig. De lucht is strakblauw. We rijden door het dal langs het spoorlijntje naar Dombås. Onderweg stoppen om koffie te zetten en zien een prachtige waterval c.q. stroomversnelling. In Dombås tanken we goedkoop (voor Noorse begrippen) en doen we boodschappen. We rijden verder en zitten vanaf nu op de Noordkaap route. In Trondheim is een camperplaats vlakbij de stad, maar 1 straat voordat we er zijn, zitten er een paar drempels die nauwelijks zichtbaar zijn. En ondanks dat we maar 40 km rijden, gaan we toch omhoog en vliegt alles door de camper. Het toiletkastje vliegt open en een potje crème valt in het wastafeltje. Het gaat zo hard dat dat het afvoerputje van de wastafel afbreekt. Joop kan zo gelijk weer aan het klussen en met wat bisonkit en ductape hopen we dat het houdt. De camperplaats is bijna vol, maar we vinden nog 2 plekjes en kunnen heerlijk in het zonnetje zitten. Na het eten lopen we nog de stad in. Marianne en Dik gaan op eigen gelegenheid en wij met Squally iets later. Trondheim heeft een mooie kathedraal, Nidaroskathedraal, dat het oudste middeleeuwse bouwwerk van Noorwegen en de belangrijkste kathedraal is van het land. Hier worden de koningen/koninginnen gekroond. Maar zoals de meeste kerken in Noorwegen, is ook deze gesloten. Het is een prachtige avond en alle terrasjes en cafeetjes zijn vol met mensen, ook omdat het morgen een vrije dag is (Hemelvaartsdag) waarschijnlijk. De kleurrijke pakhuizen langs het water en de mooie houten brug zijn erg mooi om te zien.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

29 mei – Dag 14 

Trondheim – Formofoss = 191 km

Vandaag gaan we weer een stukje via de noordpoolroute naar het noorden. We willen zo’n 200 km rijden en dan ergens iets te zoeken om te overnachten. Het liefst in het wild. We vinden een mooi plekje iets van de E6 af aan een spoorlijntje en vlak bij een waterval. We vragen een bewoner van een woning dichtbij of het is toegestaan vannacht daar te overnachten. Hij zegt dat het geen probleem is en we zetten hier de campertjes neer. Marianne en ik luieren in de zon, want het is 27 graden en onbewolkt, Joop repareert zijn wastafel en Dik doet zijn middagdutje.
De vriendelijke Noor komt nog even met zijn fietsje langs om ons te vertellen dat er een mooi wandelpad naar de waterval loopt. We maken de wandeling en hebben een lange, mooie avond voor de boeg. Een perfecte avond voor een heerlijk stukje zalm op de barbeque.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

30 mei – Dag 14Formofoss -Korgen = 256 km

Vannacht keek ik om kwart over 1 naar buiten, het was nog licht. Toen ik om kwart over 4 vanmorgen even wakker werd was het alweer licht. Het zal wel even donker zijn geweest, maar niet zo lang, dat kan niet. Nog 1 dag dan zijn we op de poolcirkel en kan het helemaal licht blijven s’nachts. We rijden vandaag weer 200 km noordelijker naar Monsjoen. Onderweg drinken we koffie en eten we broodjes op mooie parkeerplaatsjes. In Mosjoen stoppen om boodschappen te doen en te tanken en willen er een overnachtingsplek zoeken, maar het stadje doet wat onvriendelijk en troosteloos aan. We besluiten een stukje verder te rijden naar een natuurcamping in Korgen. We vinden 2 mooie plekjes aan het water en houden het vanavond hier wel uit. De zon schijnt en dat blijft nog wel even zo.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Naar de 3e week

Eén gedachte over “– Week 2”

 1. Beste Joop en Jodie,
  Bedankt voor jullie goed beschreven camperreis naar Noorwegen.
  Ook heel mooi geïllustreerd met foto’s.
  Wij(70+ echtpaar) gaan eind juni naar Noorwegen en kunnen zeker profijt hebben van jullie reisbeschrijving.
  Met vriendelijke groet,
  An en Jan Kolkman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *