– Week 5


14 juni – Dag 30

Steinkjer – Oppdal = 248 km


Bij een bijna wolkenloze hemel hebben we vandaag weer een behoorlijk stuk gereden via de E6. Weinig nieuws, behalve de camping, 11 km ten zuiden van Oppdal. Een kleine camping aan een riviertje en we hebben een heerlijk plekje in de zon waar we de rest van de middag met een boekje en biertje van genieten. We kunnen nog heerlijk buiten eten en na het eten maken we een kleine wandeling. Een rustig dagje. Morgen, vaderdag, gaan we naar Lillehammer. Het plan is om daar in de buurt wat rond te kijken. Het weer wordt steeds iets beter.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

15 juni – Dag 31

Oppdal – Lillehammer  = 230 km

Het is vandaag vaderdag. Maar in Noorwegen merk je er niks van. Of eigenlijk toch wel, want Joop krijgt een sms-je van Jindra. Dat is lief. We vertrekken weer na het ontbijt, richting Lillehammer. Tot Dombås is het een bekende weg, daarna wordt het een nieuw deel. In Dombås tanken we want daar is de benzine het goedkoopst van heel Noorwegen. Ook is de Kiwi (supermarkt) er op zondag open en we doen een paar boodschapjes. Onderweg bezoeken we de stavkirke van Ringebu. De kerk dateert van oorsprong uit de 13e eeuw maar er is weinig nog oorspronkelijk. Alleen de draken op de westpoort. Helaas staat de hele kerk in de steigers. Marianne en Dik gaan binnenkijken voor 50 Nok pp en het was de moeite waard. In Lillehammer rijden we helemaal naar boven tot bij de skischans van het Olympiapark, daar kunnen we voor 30 Nok overnachten.
Vanaf de skischans heb je een prachtig uitzicht over Lillehammer. Het weer was vandaag prachtig, de temperatuur liep op tot 28 gr. Vanavond gaan we lekker barbequen. Hebben de vaders wel verdiend.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

16 juni – Dag 32

Lillehammer  – Hamar = 73 km

We hebben vannacht heerlijk geslapen op deze rustige parkeerplaats bij de skischans. Er stonden nog 4 andere campers. Vanmorgen gaan we eerst Lillehammer bekijken. Een heel vriendelijk stadje met leuke winkels en terrasjes. Het is maandagmorgen, dat is een prima ochtend om in Lillehammer op een terras koffie te drinken met heerlijke taart. Dat is nog eens genieten. Marianne koopt bovendien leuke tas en Jodie een iPhone hoesje. Daarna gaan we naar Hamar. Er is een mooie camperplaats aan de haven waar we 2 plaatsjes vinden. Via een paadje kom je bij een strandje met ligweide. Helaas stikt het daar van de muggen. We blijven maar bij de camper, daar hebben we er geen last van. Nadat we heerlijk hebben geluierd in de zon, pakken we de fietsjes en fietsen naar de de ruïnes van de Domkerk. Het is hele bijzonder kerk. Het bestaat uit ruïnes van de oude kathedraal en om deze te beschermen is er glasconstructie om heen gebouwd. Er worden kerkdiensten, concerten en toneelstukken gehouden en er kunnen wel 800 mensen in. Het ligt op een prachtige plek en is heel
bijzonder om te zien. Hierna fietsen we naar de andere kant van Hamar om het omgekeerde Viking schip te bekijken, dat is gebouwd om het ijsstadion voor de olympische Winterspelen van 1994 onder te brengen.
We eten nog een ijsje bij McDonald’s (10 kr) en fietsen dan terug. We kunnen nog net even buiten zitten, maar er staat een frisse, harde wind, dus eten we maar binnen. We zijn helemaal rozig van de zon en buitenlucht.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

17 juni – Dag 33

Hamar – Oslo = 135 km

Van Hamar naar Oslo betekent dat we weer in de bewoonde wereld zijn terecht gekomen. Onder Trondheim werd het al wat drukker maar vanaf Hamar is het veelal vierbaansweg, waar zelfs 100 !! Km p/u gereden mag worden. Ook zijn ze er nieuwe, snelle wegen en tunnels aan het aanleggen. Hierdoor gaat het wat minder snel, maar het is fascinerend om te zien hoe ze daar mee bezig zijn. Gigantische rotsblokken worden weggehaald en deze rotsen worden weer vermalen tot puin als ondergrond voor de nieuwe wegen. Er is een prachtige camperplaats in Oslo, aan de haven, vlak langs de E18. Vanaf hier is het 10 min. met de fiets naar de stad. We gaan tegen een uur of 4 even op verkenning uit. Het is een prachtig fietspad rechtstreeks naar de stad, maar het is loeidruk. Enorm veel fietsers komen uit de stad en racen je aan alle kanten voorbij. Maar we komen er wel en lopen even door deze heerlijke stad. De terrasjes zitten vol en er is volop leven en drukte. Echt een wereldstad. Op de terugweg gaan we nog even langs de supermarkt en zien daar rendierworstjes liggen. Heerlijk voor op de barbeque. Je bent tenslotte in Noorwegen en dan maak je gebruik van s’lands gewoonten. Ze smaken verrukkelijk! Het weer valt niet tegen vandaag. Wat sluierbewolking, maar de temperatuur is aardig en om half 9 s’avonds zitten we nog buiten in de zon.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

18 juni – Dag 34

Oslo 

We blijven een paar dagen in Oslo. Het is vandaag een warme dag en waarschijnlijk de mooiste dag van de week. We gaan na de koffie op de fiets de stad weer in en laten Squally in de camper. Eerst gaan we het raadhuis van binnen bekijken. In de prachtige raadhuiszaal wordt ieder jaar de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt. Op de muren zijn prachtige wandschilderingen aangebracht die de hele wanden beslaan. Na het raadhuis gaan we naar het Akerhus Slot, een oude vesting die Oslo moest beschermen tegen de vijanden. Tegenwoordig is het een museum en is er een militaire basis gevestigd. Daarna fietsen we de hippe wijk Grünerlokka in. We komen langs de partijgebouwen waar Breivik destijds de bomaanslag pleegde. In Grünerlokka eten we bij een leuk tentje een doner kebab en falafel. s’Middags fietsen we naar de beeldentuin en naar het paleis. s’Avonds leggen we biologische Thüringse worstjes op de grill en bakken zelf broodjes erbij. Voor het eerst kunnen we de hele avond buiten zitten.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

19 juni – Dag 35

Oslo -Fredrikstad = 93 km

Jammer, maar het is vandaag een regenachtige dag. Het was de bedoeling om nog een keer naar de stad te fietsen om wat te winkelen, maar tot een uur of 11 regent het behoorlijk. Daarna lijkt het wat op te klaren maar durven het toch niet aan om op de fiets weg te gaan. Marianne en ik gaan daarom naar een straatje vlakbij waar ook wat leuke winkels zijn. We kopen allebei een leuk shirtje (Marianne zelfs twee) en doen wat boodschappen. Als we terugkomen zitten Joop en Dik in de zon. Maar niet veel later komt er een gigantisch donkere lucht aan en moeten we weer naar binnen vluchten. Om een uur of 3 pakken we in en rijden naar Fredrikstad, een mooi havenplaatsje op de grens met Zweden. Als we op de camperplaats annex parkeerplaats aankomen, schijnt de zon weer en kunnen we nog heerlijk buiten zitten. Morgen gaan we het oude stadje bekijken.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

20 juni – Dag 36 

Fredrikstad

We blijven nog een dagje in Fredrikstad. ‘s Morgens gaan we naar het oude vestingsstadje, Gamlebyen. De stad werd in 1567 gesticht door Koning Fredrik II om de bewoners te beschermen tegen de opdringerige Zweden. We steken vanaf de camperplaats met een voetveer over naar de oude stad. We maken een leuke wandeling door de soms onverharde en dan weer kasseien wegen. Er zijn een paar mooie vestingspoorten en een oude ophaalbrug. Ook zijn er veel kleine winkeltjes en restaurantjes. ‘s Middags gaan we met de fiets het nieuwe Fredrikstad bekijken. Helaas staat de Dom in de steigers. De kerk is gebouwd met bakstenen, de zgn backstein gotiek, dat zie je niet veel in Noorwegen. Langs het water zijn veel restaurants met gezellige terrassen. We fietsen er langs, want hebben toch geen 10 euro voor een biertje over. We doen het weer met een ijsje bij McDonald voor 10 kronen.
Het weer vandaag is heerlijk zonnig, maar er staat een koude wind. Als we thuis komen gaan we nog even buiten zitten, maar als er wolken voor de zon verschijnen, gaan we toch weer binnen zitten. Dit was de laatste dag Noorwegen. Morgen de grens over naar Zweden.


Naar week 6