Week 4

Portugal week 415 juni – Dag 25
Braganca -Zamora: 113 km
We verlaten Portugal en de volgende stop is Zamora in Spanje. Er is een camping net iets buiten de stad, Ciudad de Zamora. Het is er heel erg rustig. In de loop van de dag komen er nog wat mensen bij. We doen niet zoveel want het is erg warm, 31 gr. Het plan was om hier nog een nachtje te staan en morgen met de fietsjes de stad te bekijken, maar er zit iets in de lucht waar Joop allergisch voor is, dus waarschijnlijk morgen een stukje verder, op zoek naar een andere camping.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
16 juni – Dag 26
Braganca – Penafiel: 163 km
We vertrekken uit Zamora. Er hing inderdaad iets in de lucht waar Joop allergisch voor is. Hij heeft gisteren de hele dag zitten snotteren en niesen. Meer mensen op de camping hebben er last van, er wordt heel wat afgeniesd. We willen nog even in de stad kijken maar kunnen niet zo snel een goede parkeerplaats vinden dus rijden we toch maar door. Er is een goeie 150  km verder in Penafiel een leuke camping (Riberduero). De route is eerst saai, maar wel met prachtige rode velden klaprozen afgewisseld met gele bloeiende brem. Na Valladolid rijden we door een schitterend wijngebied met links en rechts bodega’s. De camping is heel klein, we zijn de enige toeristen. Er staan nog een paar vaste plekjes waarvan er 1 aanwezig is en die gaat s’avonds naar huis. We staan er dan alleen het is heel erg warm, we blijven s’middags bij de camper in de schaduw en nemen af en toe een duik in het (privé) zwembadje. Iets na zessen klimmen we op de fiets en gaan naar het stadje. Het is dan nog 36 gr. In Penafiel staat een groot fort, dat al uit de verte is te zien. Het is een bijzonder goed bewaard fort, waarvan de bouw in de 9e of 10e eeuw is begonnen. Nu is er een wijnmuseum in gehuisvest. Het stadje zelf is nog aardig druk op zondag. Overal in de straatjes zitten mensen buiten met een wijntje of een biertje. Het doet erg gezellig aan. Bijzonder is het plein midden in de stad, met uitzicht op het fort, waar 1x per jaar de stierengevechten plaatsvinden.
‘s Avonds zitten we (alleen) nog heel lang buiten in onze korte broek.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
17 juni – Dag 27
Penafiel – Huesca: 374 km
Vandaag willen een flink stuk doorrijden. Via Soria en Zaragoza rijden tot Huesca. Het is eerste stuk tot Soria rijdt prachtig over de N122. Het is een enkelbaans weg prachtig over de hoogvlakten.  Het is heel erg rustg,  er zijn geen rotondes of stoplichten. Prima weg om door te hobbelen. Vanaf Soria wordt het kaal en bij Zaragoza is het druk. Rondom de stad is veel industrie. Gauw doorrijden maar. In Huesca is een kleine stadscamping, San Jorge. Het heeft een mooi restaurant en het stadszwembad ligt er naast, waar je gratis toegang tot hebt. Wij doen dat niet. We lopen aan het eind van de middag het Romaanse stadje in met een Kathedraal uit de 12e eeuw. San Lorenzo die omstreeks 220 in Huesca werd geboren,  was diaken in Rome, en stierf de martelaarsdood in 268, volgens de legende op een rooster boven een vuur. Een rooster is een veelgebruikt ornament op gebouwen in de stad.
We eten ‘s avonds in het restaurant van de camping. Joop neemt  lamsbout en Jodie heek.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
18 juni – Dag 28
Huesca – Grisolles: 379 km
We gaan vandaag via de Pyreneen naar Frankrijk. Het is bewolkt en de vooruitzichten zijn niet goed: regen. Wel jammer want door de bergen rijden in de wolken en regen is natuurlijk niet leuk. Geen uitzichten, geen woeste bergen en geen mooie dalen. We hebben 2 routes die vanuit Huesca goed te rijden zijn. Via Vielha of Bielsa. We willen eerst de N230 via Vielha doen, maar de TomTom kiest voor de A138, waarvan de tunnel bij Bielsa  iets korter is. Op het laatst besluiten we toch die route maar te nemen. We zien aan het begin van de weg  de stuwmeren van Grado en Mediano. Prachtig gezicht maar ze zijn behoorlijk groot. Veel bomen verdwijnen in het water. Bij de stuwdam zien we dat er grote hoeveelheden water doorheen wordt gelaten. Verderop rijden we langs de rivier de Cinca. Nou, die is behoorlijk onstuimig. Het water gaat er met veel kracht doorheen en staat heel hoog, soms net tot aan de weg. Op eens is er een opstopping. Ik denk nog even dat er misschien een weg is ondergelopen en we terugmoeten, maar er lopen schapen voor ons op de weg. Heel veel schapen, ze kunnen geen kant op en er kan geen verkeer langs. Dit houdt ongeveer een uur aan. Dan worden ze allemaal op een soort parkeerplaats gedreven en kunnen we door. Vlak bij de tunnel zien we overal grote hoeveelheden water uit de bergen naar beneden komen. Geen wonder dat de rivieren zo kolken, al dat water uit de bergen en dan ook nog al dat regenwater!  Bij de tunnel van Bielsa worden we gewaarschuwd voor water op de weg aan de andere kant van de tunnel. Wow, we zien de weg nauwelijks als we uit de tunnel komen. Wat een water! Gelukkig is het na 3 a 4 bochten over. De rivier aan de Franse kant is net zo onstuimig. Ook hier zien we oevers ondergelopen en het water dat met een gigantisch geweld door de rivier jaagt. In het plaatsje St.-Lary-Soulan is de weg afgesloten. De water loopt het dorp in. Er is een omleiding door een iets hoger gebied en we kunnen er met de camper net tussen de huizen door. De straat waar we op uitkomen staat ook al onder water, maar is nog net doorrijdbaar. Wegwezen hier. Nu niet stoppen, maar zorgen dat we in hoger gelegen gebied uitkomen. We wilden iets verderop stoppen op een camping, maar alle campings liggen hier dicht aan de rivieren, dat gaan we dus niet doen. Om half 3 stoppen we voor het eerst voor koffie en een broodje. We maken nog een ruk daarna tot voorbij Toulouse. Hier is in een dorpje, Grisolles, een camperplaats aan een kanaal. Iets vanaf de Garonne. Hopelijk houden we droge voeten. We lezen op internet dat het dal bij Vielha is afgesloten, dat alle wegen zijn overstroomd en dat 500 mensen zijn geëvacueerd en 4000 mensen zonder stroom zitten. Het voelt alsof we door het oog van de naald zijn gekropen. Wat een bizarre ervaring. Morgen weer een stukje noordelijker.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
19 juni – Dag 29
Grisolles – Souillac: 379 km
Het heeft vannacht enorm veel en hard geregend. Maar gelukkig is het ‘s morgens droog. We blijven lekker lang liggen en rijden vandaag een stukje noordelijker naar Souillac. We rijden eerst nog even naar de Garonne om te kijken wat de regen afgelopen nacht heeft aangericht. Gelukkig niets ernstigs, maar hij is wel breed en behoorlijk woest. wel komen we over een weg waarlangs alle bomen door de wind en onweer gisteravond zijn afgeknapt. Overal liggen delen en men is druk bezig de weg weer vrij te maken. Het is behoorlijk tekeer gegaan dus.
Souillac ligt aan de Dordogne.  Er is een camperplaats vlakbij het centrum. Aan het eind van de dag staat de hele plek vol met campers. Ondertussen komt de zon er een beetje door en zitten we heerlijk buiten. We lopen het stadje nog even in met zijn kleine straatjes velel terrasjes en winkeltjes met streekproducten, zoals foie gras. Dat kopen we uiteraard niet. Er staat ook een mooie abdij uit de 12e eeuw. We willen s’avonds in het stadje gaan eten, maar het begint weer te regenen en we hebben geen zin om er uit te gaan. Het regent de hele avond.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
20 juni – Dag 30
Souillac – Gien: 372 km
Gisteravond heeft het de hele avond geregend. Het is droog als we weggaan maar onderweg begint het weer. We rijden een groot deel tolvrije snelweg via Limoges naar Vierzon. Daarna is het nog 70 km binnendoor naar Gien aan de Loire. Een leuke parkeerplaats maar wel krappe plekjes. Wij hebben mazzel, de camper naast ons staat aan het grasveldje en die gaat weg. We pikken direct het plekje in. We willen met de fiets het plaatsje in en een stukje langs de Loire fietsen, maar het regent alweer. Als even de zon erdoor komt gaan we toch, maar verder dan het stadje komen we niet. We kijken nog wel even bij de kerk Jeanne d’Arc, maar het kasteel wordt verbouwd, daar kunnen we niet bij. De kerk is in 1940 verwoest, alleen de toren is nog uit de 15e eeuw, de kerk zelf is in 1954 opnieuw geopend. Over de Loire is nog een mooi bewaarde 15e eeuwse brug. S’avonds eten we heerlijk luxe frans bij La Poularde, een restaurant op loopafstand van de camperplaats.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
21 juni – Dag 31
Gien – Scherpenzeel: 678 km
Zo vroeg als we vandaag opstaan, zijn we nog niet eerder opgestaan: half 8. We willen vandaag een aardig stukje rijden naar Montherme, helemaal boven in Frankrijk aan de Maas. Het is daar een mooi gebied en een mooie camperplaats. Als we s’middags een beetje op tijd zijn, kunnen we nog wat doen daar. De rit gaat voorspoedig en we zijn er om half 2. Helaas is de camperplaats onder constructie. Er wordt een combinatie met de jachthaven aangelegd.  We eten er wel even een broodje en kijken waar nog meer een overnachtingsplek in de buurt is. We vinden er een in België, in Nismas, 40 km verderop. We rijden een mooie binnenweg en komen in een mooi stadje uit.  Het plein waar we kunnen overnachten is wel afgezet, want er is morgen (zaterdag) markt. We mogen wel blijven maar moeten dan wel vroeg weg zijn. Omdat het af en toe regent besluiten we een paar uurtjes rustg aan te doen en vanavond naar huis te rijden. Tussen de buien door verkennen we het plaatsje en drinken een biertje in de kroeg. Nog even een tukje. Om zes uur halen we frietjes in de naastgelegen frietkot en eten deze in de camper op.
Tijd voor de laatste etappe. Nog goed 3 uur rijden. Om 22.00 uur zijn we na 5700 kilometer weer thuis.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

17 gedachten over “Week 4”

  1. Genoten van het mooie reisverhaal en de mooie foto’s. Beetje nieuwsgierig ben ik.
   Dat oranje draakje op het dashboard. “Nessie ? Het monster van Loch Ness”?

   1. Hallo Pieter,
    De oranje draak is niet het monster van Lochness, maar een salamander. Het is het logo van Arcadis, waar Joop een tijdje gewerkt heeft.

    Groet,
    Jodie

  2. We hebben alle foto’s gezien en ook veel gelezen. Het begint weer te kriebelen. We gaan eind april voor de 4e keer aan een 6 weekse rondreis Portugal beginnen. Veel plaatsen die ons bekend voorkwamen, maar ook weer nieuwe dingen gezien. Bedankt voor jullie verslag.

  3. heerlijk in bad met de tikkende regen jullie verslag gelezen. wij gaan morgenavond weg en voor een groot deel dezelfde route. leuk verslag wij krijgen er zin in.

 1. Beste mensen bedankt voor deze prachtige reportage, wij wonen in spanje en gaan 17 oktober met de camper naar portugal
  Goede en behouden reis voor de toekomst

 2. Wat een ontzettende leuke website hebben jullie. Toeval wil dat wij de Spanje/Portugalreis dit jaar willen gaan doen in dezelfde periode. Wij nemen ook fietsen mee en zo hebben we behoorlijk wat bruikbare tips al gekregen via jullie verhaal. Wij hebben ruim 4 weken en ik dacht eigenlijk dat dat te kort zou zijn voor deze reis, maar ik denk dat het meevalt als ik lees wat jullie allemaal hebben gedaan. Dank voor het inspirerende verhaal en succes met de volgende reis.

 3. Prachtig reisverhaal met mooie foto’s. Wij hebben pas een camper gekocht en zoeken naar mooie reizen door Europa. Jullie reis is zeker een aanrader.

 4. Bedankt voor deze prachtige reisbeschrijving. Wij gaan over 2 maanden met onze camper naar Portugal en Andalusië. Uit deze beschrijving halen wij hele leuke dingen die wij ook willen gaan bezichtigen.

 5. Hartelijk dank voor jullie mooie verslag en de vele mooie foto’s.
  Wij willen binnenkort ook met de camper naar Portugal en zijn blij met jullie verhalen, tips en ervaringen.
  Nog veel kampeerplezier !!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *