New York

15 april 2011- vrijdag

Yeah!!! Naar de Big Apple. New York, here we come. Onze vlucht met Delta vertrekt om 11.00 uur. We zijn om kwart over 6 in Zeist bij Ton en Mathilde en van daaruit gaan we met de bus naar Utrecht en trein naar Schiphol. De reis verloopt zeer voorspoedig. De vlucht gaat voor een groot deel over het noorden van Canada. Hier ligt nog veel sneeuw.
We landen op Newark en gaan met de airtrain naar het treinstation Newark. Vandaar met Amtrack naar NY Pennsylvania Station. Ons hotel Manhattan Comfort Inn ligt om de hoek aan de 34th street tussen Broadway en 5th Ave. We zijn er binnen een uur.

Even rusten en daarna meteen door de stad in. Via 5th Ave langs de NY Public Libary naar het MoMa. Op vrijdagmiddag is het gratis. Dat is snel verdiend. Het is heel mooi museum, maar ook heel groot en gevarieerd. Van moderne kunstwerken en schilderijen van Andy Warhol tot de neo-impresionisten zoals Cezanne  en Van Gogh. We kunnen niet alles zien, maar wel heel veel. Hierna duiken we een leuke pub in om onze winst om te zetten in drank. De avond sluiten we af  in de kroeg annex eethuis tegenover ons hotel waar we nog een hapje eten. Er staan minstens 20 TV’s aan. Wat een herrie. Even wennen dus aan de NY lifestyle. Daarna op tijd naar bed. Het was een lange dag, want in Nederland is het al over vijven.

Klik op de foto om te vergroten. Om terug naar de tekst te gaan, klik weer op de foto of gebruik Esc. 


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

16 april – zaterdag

De shock… Ontbijten met wegwerpartikelen. Dat is een kunst op zich. Alles is zoet en ijskoud. De gekookte eieren en boter komen rechtstreeks uit de vriezer. De koffie is oké. Vandaag onze 1e dag citytrippen. Het doel is Ground Zero. We stappen op de metro en zijn er snel. Je kunt rond de hele bouwput lopen. Het is niet zo warm, maar het is bijna helemaal overdekt. Vanuit het WTC aan de Hudson kun je de werkzaamheden goed bekijken. Hier drinken we onze eerste Starbucks. Aan de overkant ligt Trinity Church met een oud kerkhof ervoor. Bijzonder dat dit kerkhof nauwlijks is beschadigd. De kerk was het verzamelpunt van de hulpverleners na 9/11. Er is een interessante en indrukwekkende, blijvende expositie in de kerk over alles rondom de hulpverlening tijdens en na 9/11.

Na alle indrukken wordt het tijd om de zinnen te verzetten. Het begint nu ook te regenen, dus duiken we Century 21 in. Een outlet van alle dure merken uit de meest dure winkels in NY. Een Mekka voor shoppers dus. We kopen alle vier wel iets, al heeft de één iets meer dan de ander. Daarna gaan we ook nog naar Macy’s, ‘s werelds grootste warenhuis. Ton en Joop houden het niet zo lang vol, de watjes. Ze gaan vast naar het hotel terug, dat om de hoek bij Macy’s ligt. We vinden ze later terug aan de bar……
Moe besluiten we in het hotel te gaan eten. What a relieve. Het avondeten is prima en nu geen plastic meer. We nemen een menu,  incl. 2 flessen wijn. Rozig gaan we naar bed.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

17 april – zondag

Het ontbijt went al een beetje. We weten nu hoe we met cerials en donuts om moeten gaan. Vandaag gaan we fietsen door het Central Park. We lopen naar de 63th street waar je redelijk voordelig een fiets kunt huren. Het is een leuke wandeling: op zondagmorgen door NY in de lente. We bezoeken onderweg Grand Central Station. Wat een ervaring. Wel iets anders dan Utrecht Centraal. Voorbij het Waldorff Astoria op naar de fietsenverhuur.

Fietsen op zondag in Central Park doe je niet alleen. Zeker niet als het zo’n mooie lentedag is. En op zondag is de weg door het Park afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.  We starten bij het Boathouse, fietsen rond het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir en natuurlijk naar Strawberry Fields met Imagine ter hoogte van the Dakota Building waar John Lennon is vermoord.  Onderweg zien we diverse straatartiesten en natuurlijk nemen we een hotdog met een coke. Een hele leuke belevenis.
Op de terugweg gaan we even langs the Apple Store. De iPads zijn helaas uitverkocht. Morgenochtend maken we nog een kans, maar dan moeten we wel al om 0:00 uur voor de winkel gaan liggen. We zullen er over denken. We lopen verder langs 5th Ave en nemen een kijkje in de Trumph Tower, die is mooi van lelijkheid (wat een messing). Tiffany’s ligt echt boven ons budget. We eindigen de wandeling weer in ons hotel. We zijn toe aan een aperatief aan de bar. We gaan op zoek naar een leuke Italiaan, maar vreemd genoeg zijn die niet te vinden. We komen uit op Times Square. De leuke tentjes zijn vol, we gaan maar terug naar het hotel. Het diner is ons gisteren prima bevallen, dus eten we weer in het hotel. Geen verkeerde keus.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

18 april – maandag

Op het programma staat Lady Liberty en Ellis Island. Het is daar altijd druk, dus moet je er vroeg zijn. We gaan met de metro naar Battery Park en we zijn er iets na 9 uur. Helaas, vroeg op pad mocht niet baten. De wachtrijen zijn enorm. Hier gaan we onze dag niet aan besteden. We gaan voor de goedkoopste attractie van NY, de Staten Island Ferry. Een gratis boottocht langs het vrijheidsbeeld. Op Staten Island nemen we de bus naar Historic Richmond Town. De busrit is ook weer een belevenis op zich. Geen toerist meer te zien en we vallen als whities wel op. Laat nu ook nog het historische dorp op maandag gesloten zijn. We kijken even rond, lopen over een gigantische joodse begraafplaats en genieten weer van de bustocht terug. Dit hadden we niet willen missen. In Lower Manhattan bezoeken we het Financial District. Jodie schopt nog even de stier voor zijn ballen voor we naar Wallstreet lopen. We lopen de route door Lower Manhattan en komen uit bij het South Street Seaport Historic District. We nemen een biertje in de oudste kroeg van NY, het Bridge Café. Hier drinkt Mathilde het duurste rode wijntje tot nu toe $ 14,00. Na een bezoek aan Pier 17 gaan we weer richting hotel.  


Voor een aperatief duiken we weer onze hotelbar in. We ontmoeten wat locals die na hun werk van een drankje genieten. Na het diner gaan we om ca. 23.00 uur naar het Empire State Building. Overdag zijn de rijen zolang dat het 4 uur of meer kost voor je boven bent. Nu zijn we in 1 1/2 uur op de 86ste verdieping. NY  by night, what a view!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

19 april – dinsdag

J&J zijn vroeg op pad. Om half acht zijn we bij de Apple Store on 5th Ave. Helaas is er ook vandaag geen iPad te krijgen. Na het ontbijt gaan we naar Times Square. Het regent een beetje. We glippen snel de M&M store binnen, dat is echt geinig. Later zien we ons zelf een billboard. Ook heel leuk. Natuurlijk moeten we naar het Hard Rock Café. Binnen drinken we koffie en Jodie wordt een rockbitch.

‘s Middags gaan we cultureel doen. Na een overheerlijke sandwich onderweg, gaan we naar het Metropolitan. Wat een groot museum, wat veel mensen en wat een kunst. Dit red je niet op één dag. We maken daarom een keuze voor de Griekse beelden en de beroemde schilders. Van Gogh, Rembrandt, Vermeer, Monet, noem maar op het is er. Museumbezoek is erg vermoeiend, maar voldaan gaan we met de metro terug naar 42th Street. In het restaurant onder de brug bij Grand Central, Pershing Square, nemen wij een borrel. Dineren doen we bij Johns Pizzeria. Dit is ook weer een hele belevenis. We moeten wachten tot ons nummer wordt aangegeven en dan eten we in een grote, voormalige theaterzaal. De ober is verbaasd als we 4 ‘hele’ pizza’s bestellen.  Ton bestelt zelfs een XL en eet hem helemaal alleen op.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

20 april – woensdag

Op het programma van vandaag staat SoHo, Little Italy en China Town. Deze 3 wijken liggen dicht bij elkaar, zodat we van de ene wijk naar de ander kunnen wandelen. In Soho bewonderen we de prachtige gebouwen en duiken we af en toe een mooie of geinige winkel in, zoals de Converse winkel, waar een wand met gympen de Amerikaanse wand vormt. Of een singer winkel met allemaal oude naaimachines. We genieten ook van de prachtige gevels en gebouwen. Joop fungeert als reisleider en probeert ons nog iets bij te brengen door ons voor te lezen wat er allemaal is te zien. We lunchen in Little Italy bij een ‘echte’ Italiaan. Vanuit Little Italy loop je direct China Town in. En vanaf China Town lopen we weer richting Brooklyn Bridge. Het begint ondertussen warm te worden. De jas gaat uit, de 1e keer sinds we in New York zijn. We lopen een stuk over de Brooklyn Bridge. Mathilde en Jodie brengen nogmaals een bezoek aan Century 21. Uiteraard nemen Joop en Ton dan maar een biertje. We eten vanavond niet in het hotel, we hebben al uitgebreid geluncht. En omdat we vanavond op tijd in de bioscoop willen zijn, nemen we een snelle sandwich. De bioscoop ligt aan de 42e street en heeft 9 verdiepingen en 25 zalen. De dames kiezen een superleuke film, Arthur, die zich in New York afspeelt. De mannen hebben een minder fortuinlijke keuze gemaakt met ‘Hannah’. De bioscoop was overigens een alternatief voor het theater. We wilden een last minute musical boeken, maar de prijzen lagen nog zo hoog dat we dat er niet voor over hadden. De bioscoop is dan een leuk alternatief.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

21 april – donderdag

Greenwich Village here we come. Vanaf het hotel is het maar een klein stukje lopen naar Washington Square aan het begin van 5th Ave. Onderweg komen we langs het Empire State Building en het Flatiron building, o.a. bekend van de opwaaiende rokken van Marilyn Monroe. Het zonnetje schijnt, maar het is nog wel fris. Bij de triomfboog op Washington Square start onze route. Het is er best gezellig voor een donderdagochtend. Een paar mannen staan er lekkere jazz muziek te maken. We lopen verder en komen langs prachtige huizen met de beroemde stoeps, het oudste theater, het smalste huis, kortom een leuk wijkje vol met laagbouw. Vanaf Greenwich Village is het niet ver naar Chelsea. We lunchen in Chelsea Market, een verbouwd fabriekscomplex vol met leuke winkeltjes en eethuisjes. Via de Highline, de vroegere metrolijn en nu een park, lopen we naar pier 59 aan de Hudson. De Titanic is hier nooit aangekomen, wat eigenlijk de bedoeling was. Maar hier is ook Manhattan’s Only Brewery. Een waar een brewery is, is bier. Dus wij gaan voor een heerlijk biertje. Via de Apple Store in de 14th street, waar binnen 10 minuten 2 MacBook’s worden gekocht, lopen we naar het hotel terug. Het is alweer de laatste avond. We maken het ons gemakkelijk en het afscheidsdiner is wederom in het restaurant van het hotel. 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

22 april – goede vrijdag

Het is de laatste ochtend en we gaan per koppel apart op stap. Joop en Jodie moeten nog wat Kusmi thee inslaan op de 3th Avenue, t.h.v. de 61th Street. We lopen eerst nog langs de bibliotheek, het Bryant Park en het Chrysler Building. Vanaf Grand Central pakken we de metro en maken onze laatste metrokaartjes op. Iets voor 13.00 uur ontmoeten we elkaar weer in de lobby van het hotel en dan gaan we op weg naar het vliegveld. Hadden we bij aankomst in Pennsylvania Station maar iets beter opgelet. Nu is het even zoeken naar het vertrekpunt van de trein naar Newark Station. Dat kost ons bijna een half uur. Uiteindelijk zitten we in de juiste trein en komen we op tijd aan op het vliegveld. We laten gelukkig niets achter in de trein. We werpen met weemoed een laatste blik op de skyline van NY. Na een nachtvlucht in comfortclass zijn we op zaterdagochtend weer in Nederland. Onze smokkelaar heeft het gered.

Een geslaagde, leuke, voor herhaling vatbare vakantie is teneinde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *