Weekend Madrid

Donderdag 11 september

Gisteren aan het einde van de middag kregen we de uitslag van de onderzoeken die ik heb gehad. Het is dus niet goed. Twee kwaadaardige plekjes in mijn linkerborst. Wat een dag. Toen we om 18.00 uur thuis kwamen heb ik eerst de familie op de hoogte gesteld. Ze wisten nog nergens van en zijn behoorlijk geschrokken. Maar daarna toch mijn koffertje gepakt en heeft Joop me naar Amsterdam gebracht. Ik heb bij Jindra geslapen omdat we al om 8 uur vliegen en vanaf haar huis kunnen we met de trein makkelijk op tijd op Schiphol zijn. We hoeven geen bagage in te checken en kunnen zo doorlopen naar de gate. Heel handig. Het vliegtuig vertrekt mooi op tijd en om half 11 zijn we in Madrid. Om 11 uur zitten we in de metro en om half 12 staan we in de stad. Jindra heeft gebeld met de eigenaresse van het appartement en we kunnen er om 13.00 uur in. In de tussentijd zoeken we een leuk terrasje in de zon om te lunchen. In het boekje 100% Madrid staan veel leuke tentjes en een er van is Ojalá. Na heerlijk te hebben gegeten en gezeten lopen we naar het appartement. Het is niet ver. Het appartement ziet er leuk uit. Niet groot, maar voldoende ruimte, een goed bed en een heerlijke douche. We kleden ons om naar wat luchtiger kleding en gaan de wijk Malasaña in, om de shoppen. Het is een levendige wijk met heel veel kleine winkeltjes, waaronder veel vintage. Ook zijn er tal van restaurantjes en kroegjes. Tegen een uur of vijf duiken we El Tigre in, waar we 2 pilsjes bestellen voor € 5,00 en er een bord met tapas bij krijgen. We gaan even terug naar het appartement en tegen negenen gaan we naar de Home Burger Bar, waar we een biologische hamburger eten. Daarna duiken we ons bedje in. Na een lange dag zijn we zo moe dat we direct in slaap vallen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vrijdag 12 september

Ik ben vroeg wakker. Niet zo heel vreemd natuurlijk, er spoken dingen door mijn hoofd en als ik wakker ben kan ik niet meer slapen. Ik ga even lezen, maar dan spring ik onder de douche en loop het straatje uit om verse croissants te halen en wat fruit en thee voor het ontbijt.  Na het ontbijt gaan we richting Plaza Mayor en de wijk Sol. Het is schitterend weer, dus we lopen door de stad. Ons valt de mooie straatnaambordjes op en vele mooie balkonnetjes. Heel bijzonder is ook dat de brede winkelstraten zijn ‘overdekt’ door zonnedoeken, om het winkelend publiek schaduw te bieden. Onderweg naar het Plaza Mayor komen we langs een paar bijzondere locaties, zoals een piepklein theewinkeltje en de beroemde chocolaterie San Ginés. Daar koop je de lekkerste Churros, die je in een kopje chocola dipt. Het lijkt ons een beetje te machtig en we nemen een doodgewone cappuccino op het Plaza Mayor. Na de koffie gaan we naar Casa Hernanz. Hier kopen we allebei een paar Alpargatas of Espadrilles. Deze schoenen worden hier alle vele generaties lang gemaakt en de winkel is zeer authentiek. Een hele belevenis om hier schoenen te passen en te kopen. Op de Mercado San Miguel vinden we allerlekkerste spaanse hapjes. Veel zijn biologische en we kunnen heel moeilijk kiezen. We nemen eerst een puntzak Iberische ham en daarna een glas koele witte wijn met heerlijke pasteitjes. Via de prachtige kathedraal Santa María la Real de La Almudena en het Palacio Real, waar we door de heerlijk schaduwrijke tuin wandelen, komen we bij de kabelbaan. De kabelbaan gaat in ongeveer 10 minuten dwars over het gigantische park van Madrid en hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Als we terug zijn wil Jindra graag naar Ocho y Medio, een gespecialiseerd filmboekenwinkeltje. Terwijl Jindra snuffelt tussen als dat moois en sjans heeft met een leuke ober, ga ik vast buiten in de schaduw op het kleine terrasje  zitten. Als Jindra is uitgesnuffeld, nemen we een biertje en krijgen we er van de aardige ober lekkere olijven en chips bij. Op de route naar huis lopen we nog langs een Cultureel Centrum waar we voor onze vriendjes thuis een paar leuke sokken kopen van een jonge, beginnend ontwerper. ‘s Avonds eten we bij een vegetarisch restaurantje. Het is erg lekker en heel goedkoop.  Het is tegen elven als we terug zijn in het appartement en we duiken weer snel ons bedje in.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zaterdag 13 september

We hebben nog wat fruit en yoghurt over van gisteren. Een kopje thee erbij en we hebben weer een lekker ontbijtje. Vandaag staat o.a. de Basiliek de San Francisco el Grande, het treinstation Atocha, Parque del buen Retiro en Museo de Prado op het programma. We lopen eerst weer richting de wijk La Latine. Daar drinken we een cappuccino op een heerlijk rustig pleintje achter de Iglesia de San Andres, bij Delic. Hier hebben ze ook heerlijke zelfgebakken taarten. We nemen een lekker stuk worteltaart. Daarna lopen we naar de Basiliek, waar net een bruidspaar naar binnen gaat. We maken een klein deel van de ceremonie mee. We lopen door de wijk Lavapies en gaan op zoek naar een biologische markt. Er is wel een markt, maar het ziet er niet erg biologisch uit. We wandelen door en gaan naar Cultureel centrum La Casa Encendida. Boven op het dakterras is het goed toeven en ze serveren ook een klein hapje. Voor ons is dat prima als lunch. Vanaf hier is het nog een klein stukje lopen naar Atocha, het prachtige treinstation, waar in 2004 de aanslagen zijn gepleegd. Heel bijzonder is de Voliere in het station, waar stapels schildpadden liggen te luieren. Er is een monument, gemaakt voor de slachtoffers, dat van binnenuit en aan de buitenkant te zien is. Binnen is het helaas gesloten en buiten kun je er niet goed bij. Jammer, maar dan lopen we naar het Parque del buen Retiro. Midden in het park is een grote vijver en er is ook een mooi Glazen gebouw, het Palacio de Cristal. We zijn moe en zoeken een bankje in de schaduw, waar we een boekje lezen en een dutje doen. Als we dorst krijgen zoeken we een terrasje en om 18.00 gaan we naar Museo del Prado, waar ee o.a. bijzondere schilderijen van Rubens bewonderen. Maar we hebben nog niet geshopt vandaag, dus we lopen nog even door de wijk Chueca, waar nog leuke winkeltjes zijn en waar we onverwacht een leuke Mercado ontdekken met een heel gezellig dakterras. Het is een hele zwoele avond en om 9 uur hangen we daar op een lounche bank nog aan de Sangria. Op internet heeft Jindra een biologisch tapasbar gevonden, Celso y Manolo,  en als we daar tegen half 10 aankomen is er nog net een plekje vrij. Daarna blijven de mensen binnenstromen, die blijven aan de bar staan en eten daar de heerlijke tapas. Het restaurantje is niet ver meer van ons appartement en we zijn moe, maar zeer voldaan als we thuiskomen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zondag 14 september 

Alweer de laatste dag. Gisteren hebben we gebeld met de eigenaresse en zij vertelde toen dat we tot 5 uur de koffers in het appartementje kunnen laten. Maar vanmorgen zien we een sms-je dat het toch niet later dan 15.00 uur mag worden. We vinden dat toch te lastig en nemen de koffertjes mee naar het station, waar we ze in een kluisje zetten. We willen eerst naar het Museo Reina Sofia, omdat op zondag het museum gratis is en aan het begin van de dag zijn we nog niet zo vermoeid. Helaas is het museum pas vanaf half 2 gratis, dus we kopen toch maar een ticket. Maar eerst gaan we nog even binnen in het treinstation naar het Monument kijken, want om 13.00 uur is dat weer gesloten. Het is een indrukwekkend monument van glas, waarop in veel talen vredes-wensen staan. Het museum Reina Sofia is echt prachtig. Heel veel moderne kunstwerken en schilderijen. Natuurlijk bewonderen we de Picasso’s en Dali’s, waaronder La Guernica van Picasso. Als we wat willen drinken kunnen we in het museum geen restaurant vinden, zodat we er maar uit gaan. Na wat hebben gedronken en gegeten, lopen we door de wijk Huertas naar La Puerta del Sol. Dit drukke plein is het nulpunt van Spanje. Het beroemde Tip Pepe prijkt op een hoog gebouw en ook het beeld van de beer staat op dit plein. Onderweg stoppen we op het Plaza de Santa Ana, waar we een koel glas Sangria nemen en voor de laatste keer nog wat tapas. Tegen 5 uur zijn we weer bij het station, waar we de koffers ophalen en de metro naar het vliegveld nemen. Precies op tijd vertrekt het vliegtuig en de piloot wilde waarschijnlijk nog terug naar huis want een kwartier eerder dan gepland zijn we terug in Nederland. Joop staat te wachten en we kunnen terugkijken op een super weekend. Tussen als het shoppen, eten en drinken door hebben Jindra en ik ook heerlijk kunnen kletsen over vanalles en nog wat. Ook over de minder leuke dingen, waarover we op heel korte termijn toch beslissingen moeten nemen.

2 gedachten over “Weekend Madrid”

 1. Jodie ik heb samen met je schoonmoeder jullie vakantie
  gekeken en we vonden het heel leuk ze vond her heel leuk en
  gezellig volgende keer kijken we verder Groetjes Wil en Tiny

  1. Hoi Wil,
   Leuk dat jullie samen naar onze vakanties kijken. Zo kunnen jullie vanuit Apeldoorn een beetje meegenieten.

   Groepjes,
   Jodie en Joop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *