Etappe 3: De Kwakel – Aarlanderveen – 16 km

Zondag 4 november 2018

Met de auto rijden we eerst naar Aarlanderveen. We zijn er om kwart over 11 en om half 12 gaat de bus, lijn 147 van Arriva, naar De Kwakel. Het is even lastig om in het dorpje de auto weg te zetten omdat de kerk aan is en de kleine, smalle straatjes vol staan. Maar aan de andere kant van de Nieuwkoopseweg is ruimte genoeg. Om 12 uur zijn we in de Kwakel. we drinken in het Trefpunt, een snackbar en het enige wat open is, een kop koffie en pakken dan de route weer op.
Via Fort de Kwakel, onderdeel van de stelling van Amsterdam, komen we op de Drechtdijk. Alle woningen aan deze straat hebben een eigen brug. Het is een heel waterrijk gebied waar we vandaag doorheen wandelen. Vanaf Vrouwenpolder lopen we langs het Amstel-Drecht kanaal. Het wordt een smal fietspad waar we iedere keer in berm moeten stilstaan wanneer er fietsers langs willen. Gelukkig is het echte fietsseizoen voorbij, dus het is te doen. Bij de Tolsluis gaan we op een soort van bak zitten een broodje eten. Het theehuis [H]eerlijk wat ernaast zit is het eerste weekend van de maand gesloten. Helaas, maar we zitten heerlijk in het zonnetje te genieten van het uitzicht. We zien alleen geen enkele bedrijvigheid op het water.
Bij Bilderdam kunnen we het Aarkanaal, dat het ondertussen geworden is, oversteken en via de andere kan lopen we naar Nieuwveen. Het laatste stuk is langs de Ringvaart, gedeeltelijk over een dijk, tussen de koeien en koeienflatsen door, en over de verharde weg. Iets voor vieren zijn we terug in Aarlanderveen en kunnen we met de auto weer terug naar Scherpenzeel.