Riga, het Parijs van het noorden

Woensdag 8 mei 2019

Joop was gisteren de hele dag ziek. Veel overgeven, hij kon geen eten binnenhouden en heeft bijna de hele dag geslapen. Gelukkig heeft hij vannacht goed geslapen en is hij vanmorgen iets opgeknapt. Met een kopje thee en een droog beschuitje durven we de reis naar Riga aan. De auto laten we in Zeist staan en gaan we met Ton en Mathilde met de bus naar Utrecht en vandaar met de trein naar Schiphol. De vlucht is zeer rustig en aangenaam en om half 2 plaatselijke tijd landen we in Riga. Dan nog 20 minuten met de bus die ons naar het hotel brengt. Hotel Opera & Spa. Na te hebben ingecheckt en de kamers hebben bekeken, lopen we de stad in. Wat ons gelijk opvalt is dat het overal zo schoon is. Er ligt nauwelijks afval en zien geen graffiti op de muren. En het is vrij rustig op de wegen. De oude stad is helemaal autovrij en we zien al snel een leuk terras. Joop probeert een biertje, maar doet rustig aan. We verkennen rustig de leuke straatjes en pleinen, met o.a. de Dom en Parlementsgebouw. Morgen gaan we alles wat uitgebreider bekijken. In het hotel terug nemen we een aperitief en ‘s avonds eten we een hamburger in een Rock café. Vanavond speelt Ajax de halve finale van Champions league en Ton baalt dat het niet op de televisie wordt uitgezonden. Joop is al naar bed, maar appt even later dat hij op zijn IPad de wedstrijd kan zien. Met z’n allen kijken we naar het kleine scherm maar Mathilde en Joop gaan slapen. Ton en ik kijken de enerverende wedstrijd af en zien Ajax in de laatste seconde de halve finale verliezen. Wat stom!!

Donderdag 9 mei 2019

Het is vandaag de eerste officiële pensioendag van Joop. Vanaf nu heeft hij geen baas meer (behalve mij dan ;-)))
Hij voelt zich alweer een stukje beter en we beginnen met een ontbijt. Daarna lopen we weer de oude stad in. Het is prachtig weer, de lucht is blauw en zon schijnt volop. We zien mooie kerken o.a de Petruskerk waar je voor 9 euro op de toren kunt klimmen en een mooi uitzicht over de oude stad krijgt en leuke straatjes. We drinken koffie in de zon op het Domplein. We wandelen naar het Chateau, waar de president woont en lopen dan terug naar het Canal dat rond de stad ligt en de oude en nieuwe stad scheidt. We drinken wat in de Skye lounge van het Radisson Blue hotel op de 26e verdieping waar we een schitterend uitzicht hebben over de stad. De wandeling door de nieuwe stad brengt ons naar Albert straat, waar de prachtigste Jugendstil gebouwen staan. Ook in de oude stad hebben we al diverse jugendstil bouwwerken kunnen bewonderen. Riga is één van de mooiste jugendstil steden. Aan het eind van de middag drinken we wat op een zonovergoten terras in de oude stad en eten we een pizza in een gezellig restaurant. Om een uur of 10 lopen we naar het hotel terug. De stad die gisteren nog zo rustig leek, bruist nu en het is gezellig druk met live muziek en veel mensen op straat en op de terrassen.

Vrijdag 10 mei

Het is vandaag bewolkt maar droog. Na het ontbijt wandelen we naar de andere kant van het spoor en het station, naar de Moskouse wijk. We beginnen bij de centrale markthallen. Dat zijn 4 of 5 gigantische hallen met heel veel verse producten en vooral heel veel vlees. Het vlees wordt ter plekje uitgebeend en de kippen worden hier gesneden. Er liggen complete varkenskoppen, -oren, -poten, -longen en alle andere ingewanden. Het ziet er allemaal heel fris uit, dat dan weer wel. Ook buiten staan heel veel kraampjes met vanalles en nog wat. Deze wijk van Riga is compleet anders dan de oude stad, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hier geen restaurantjes en terrasje en mooie wegen, maar wel mooi gerestaureerde pakhuizen en het bijzondere gebouw van de Academie voor de Wetenschap. Gebouwd in de 50-er jaren en door Stalin geschonken. Er is ook het Riga Ghetto museum en de in de oorlog verwoeste Synagoge. De synagoge is door de nazi’s in brand gestoken met 300 mensen er in die allemaal zijn omgekomen. Maar we lopen ook over een vlooienmarkt, waar geen toerist te bekennen is, en ook nauwelijks andere bezoekers, want er ligt zo ongelofelijk veel troep, je kunt je niet voorstellen dat iemand hier iets koopt.
Terug in de oude stad, bekijken we nog het Zwarthoofdenhuis en de 3 gebroeders. Een paar schitterende gebouwen. In de namiddag komt de zon er weer door en zitten we weer lekker op het terras. In een gezellig Engelse pub eten we wat en om 10 uur ‘s avonds is het nog heerlijk zacht en wandelen we terug naar het hotel.

Zaterdag 11 mei

Vandaag gaan we naar de andere kant van de Draugava, de brede rivier die door de stad loopt. Via de Akmens Tilts brug lopen we naar de andere kant en komen uit bij de Bibliotheek. Het is een markant glazen gebouw, dat je vanaf de oude stad in het oog valt. Van binnen is het ook ruim en modern. Daarna lopen we naar het houten station Tornakalns. Een authentiek stationnetje met een bijzonder verhaal. Hier zijn in 1941 (net voor de duitsers kwamen) nog 15000 Letten door de Sovjets op transport naar Siberië gezet en in 1949 nog eens 42000. Zij moesten werken in werkkampen en de meesten zijn nooit teruggekeerd. Hierna maken we een flinke wandeling door een enorm park en komen we uit bij Kipsala, een eiland in de Draugava. We lopen langs de oever en hier staan prachtige houten huizen. Veelal buitenhuizen van de superrijken of van de buitenlandse ambassades. Ook de Nederlandse ambassade is hier gevestigd. Via de andere brug lopen we terug naar de oude stad, we hebben ondertussen ongeveer 13 km gelopen. We drinken wat en gaan dan terug naar het hotel om bij te komen. ‘s Avonds gaan we naar een leuke Italiaan waar we heerlijk eten. Na een afzakkertje in het hotel zoeken we onze kamers weer op.

Zondag 12 mei

We nemen vandaag de trein om buiten Riga een kijkje te nemen. Het centraal station ligt tegenover het hotel. Makkelijker kan het niet. We kopen kaartjes en via breedspoor rijden we met de trein naar Jūrmala, een badplaats net buiten Riga. Vanaf begin 19de eeuw kwamen hier rijke burgers en officieren om zich aan de kust te ontspannen en sinds de opening van de spoorlijn heeft het zich verder ontwikkeld als kuuroord.
In de communistische tijd was het een favoriet vakantie-oord voor de top van de Communistische Partij. Zo bezochten Brezjnev en Chroesjtsjov het plaatsje regelmatig. Nu zijn veel van communistische strandhotels vervallen maar ook een groot aantal zijn gerenoveerd. Het schijnt dat de grondbelasting zo hoog is dat alleen de allerrijksten zich hier iets kunnen veroorloven. We lopen langs het strand en door de toeristische hoofdstraat, de Jonas iele. In een luxe strandtent drinken we heerlijk koffie in de zon. ‘s Middags komt er meer bewolking en lopen we nog een heel stuk langs het strand. Om 5 uur zijn we terug in Riga. Ook hier kunnen we nog op het terras zitten, in het zonnetje met de jas aan. De laatste avond in Riga eten we bij het Rock café en sluiten we goed af.